مهارت نویسندگی، تنها با داشتن استعداد و علاقهی کافی، حاصل نخواهد شد؛ بلکه ضرورت دارد تا از طریق منابع مختلف، به آموزش و یادگیری تکنیکهای نویسندگی نیز بپردازیم. یکی از این منابع، استفاده از کتاب آموزش نویسندگی است. یک کتاب خوب، میتواند به شما نشان دهد که چطور میتوانید به یک نویسندهی عالی تبدیل شوید. در این مطلب از گارنت، چند تا از برترین کتابهای آموزش نویسندگی که باید بشناسید را معرفی خواهیم کرد.
کتابهای آموزش نویسندگی که برای نویسنده شدن باید بشناسید!
برای نویسنده شدن راههای زیادی پیش روی شماست، اما از آنجایی که رسالت انسان صرفهجویی در زمان است، باید دنبال بهترین راهها باشید. یکی از راههای موثر برای یادگیری هنر نویسندگی، استفاده از کتابهای آموزش نویسندگی است. در ادامهٔ این مقاله از گارنت، به معرفی بهترین کتابهای آموزش نویسندگی میپردازیم.
کتاب آناتومی داستان اثر جان تروبی
یکی از بهترین معلمها در زمینهی آموزش نویسندگی، جان تروبی است. بنابراین توصیه میکنیم تا کتاب او را برای یادگیری فنون نویسندگی، مطالعه کنید. این کتاب هم برای یادگیری مهارت نگارش و هم برای منتقدان و بهبود مهارتهای نویسندگی، قابل استفاده خواهد بود.
این کتاب به قلم محمد گذرآبادی ترجمه شده و توسط انتشارات ساقی به چاپ رسیده است. شما میتوانید نسخهی الکترونیک و pdf این کتاب را نیز از وبسایتهای معتبر تهیه کنید. با توجه به نرخ پایینتر در نسخههای پی دی اف، هزینهی آموزش نویسندگی بهشدت کاهش مییابد.
کتاب داستان اثر رابرت مک کی
اگر به دنبال تقویت مهارت نویسندگی برای فیلم نامه نویسی هستید، مطالعهی این اثر را به شما پیشنهاد میدهیم. این کتاب به شما نشان میدهد که اصول فیلم نامه نویسی حرفهای چیست.
این کتاب به قلم محمد گذرآبادی ترجمه شده و توسط انتشارات هرمس به چاپ رسیده است. کتاب ۶۱۸ صفحه دارد و در نوع خود، یکی از کاملترین منابعی است که میتوانید مطالعه کنید.
کتاب پرنده به پرنده اثر آن لاموت
یکی از محبوبترین کتابها در زمینهی آموزش نویسندگی، کتاب پرنده به پرنده اثر آن لاموت است. این کتاب به شما یاد میدهد که چطور میتوانید ذهن و ایدههایتان را روی کاغذ بنویسید.
این کتاب به قلم مهدی نصرالله زاده ترجمه شده و توسط انتشارات بیدگل به چاپ رسیده است. قلم نویسنده بسیار جذاب و گیرا است و در عین سادگی، شما را مجذوب خود خواهد کرد.
کتاب نویسنده شدن اثر دروتیا برند
این کتاب، از منابع قدیمی و همچنان پرطرفدار میان کسانی است که میخواهند نویسندگی را یاد بگیرند. در این کتاب تمریناتی گنجانده شده است که به خواننده کمک میکند تا از ناخودآگاه خود ایده گرفته و به نوشتن بپردازد.
این کتاب به قلم آرش محمد اولی ترجمه شده و توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه به چاپ رسیده است. این کتاب ۱۴۴ صفحه دارد و به عنوان یک کتاب آموزشی، کوتاه و مختصر شناخته میشود.
کتاب نوشتن با تنفس آغاز میشود اثر لرن هرینگ
اگر به دنبال یادگیری نویسندگی خلاق هستید، مطالعهی این کتاب بسیار سودمند خواهد بود. در این کتاب به ذکر این نکته پرداخته شده است که چطور میتوانید صدای درون و خلاقیتهای ذهنی خود را در قالب کلمات بیان کنید.
کتاب نوشتن با تنفس آغاز میشود به دست حمید هاشمی ترجمه شده و توسط انتشارات بیدگل به چاپ رسیده است. تعداد صفحات کتاب ۲۴۹ صفحه بوده و اطلاعات خوبی را برای آموزش نویسندگی شامل میشود.
کتاب سواد روایت نوشتهی اچ. پورتر ابوت
این کتاب هم شامل مفاهیم و پیشنهاداتی است که به شما نشان میدهد که چطور میتوانید با مطالعهی بیشتر، مهارت خود را در روایت نویسی، افزایش دهید. این کتاب به قلم نیما م اشرفی و رویا پورآذر ترجمه شده و توسط انتشارات اطراف به چاپ رسیده است.
کتاب بیست کهن الگوی پیرنگ اثر رونالد بی. توبیاس
در این کتاب بیست طرح در اختیار مخاطب قرار میگیرد. هریک از این طرحها به طور مفصل،تحلیل شدهاند تا عناصر داستان در آن تعیین شوند. همچنین نویسندهی این کتاب، به آموزش استفاده از این طرحها برای دیگر نویسندگان پرداخته است.
این کتاب به قلم ابراهیم راه نشین ترجمه شده و توسط انتشارات ساقی به چاپ رسیده است. نسخهی الکترونیکی این کتاب نیز در برخی از وبسایتهای مرتبط موجود بوده و با توجه به نرخ پایینتر آن، توصیه میشود.
کتاب جادوی زاویهی دید اثر آلیشیا راسلی
این کتاب، مشکل عدم یافتن موضوع و آغاز نویسندگی را برطرف میسازد. اگر شما نیز برای شروع کار و پیدا کردن قالب نویسندگی، مشکل دارید، این کتاب را بخوانید. این کتاب به قلم محسن سلیمانی ترجمه شده و توسط انتشارات سوره مهر در ۶۸۸ صفحه به چاپ رسیده است.
کتاب داستان نویسی قدم به قدم تا نوشتن داستان ترجمه انیسا دهقانی محمدی
این کتاب، به زبانی ساده و کارگاهی، داستان نویسی را آموزش خواهد داد. در این کتاب یاد میگیرید که علاوه بر خلاقیت نویسندگی، چه مهارتهایی را نیز باید یاد بگیرید. این کتاب راهنمای خوبی برای همهی افرادی است که میخواهند داستان نویس شوند.
این کتاب توسط کارگاه نویسندگان گاتهام تهیه و به دست انیسا دهقانی محمدی به زبان فارسی ترجمه شده است. انتشارات افکار این کتاب را در ۴۴۵ صفحه منتشر و به بازار ارائه داده است.
کتاب فیلم نامه نویسی برای مبتدیان (dummies) اثر لورا شلهارد
اگر یک مبتدی هستید، این کتاب بسیار ایدهآل است. در این کتاب تمام فوت و فنهای لازم برای فیلم نامه نویسی و درک آن، بیان شده است. خلاصه اینکه اگر عاشق سینما و نوشتن هستید، مطالعهی آن را از دست ندهید.
این کتاب توسط لورا شلهارد تهیه و به قلم مهسا ملک مرزبان به زبان فارسی ترجمه شده است. انتشارات آوند دانش این کتاب را در ۴۰۰ صفحه منتشر و به بازار ارائه داده است.
کتاب شیوه نگارش فارسی نوشتهی غلامرضا ارژنگ
برای نویسندگی، ضروری است تا مهارتهای نگارش فارسی را بهخوبی و درستی یاد داشته باشیم. این کتاب، این آموزش را بهطور کامل در خود جای داده است. مباحث آموزشی از سطح پایه و ساده تا سطوح پیشرفتهتر ادامه دارد.
کتاب راهنمای نویسندگان جوان- ۷۰ نکته ناب نوشتهی باقر رجبعلی
این کتاب هم از آن برترین کتابهای آموزش نویسندگی است. در اینجا به مفهوم اساسی داستان و داستان کوتاه پرداخته شده و به شما نشان میدهد که چطور میتوانید فنون مخصوص به این مهارت را یاد بگیرید.
کتاب کلاس درس نویسندگی خلاق اثر مارگارت اتوود
مارگارت اتوود معتقد است که نوشتن گاهی اوقات تأثیر بیشتری نسبت به دیگر کانالهای ارتباطی دارد. چرا که شما فرصتی برای ویرایش کلمات و تکمیل ترسیم آنچه میخواهید را در نوشتن دارید. در این کتاب به این موضوع پرداخته شده که چطور میتوانید با نوشتن و نگار متون، به ارتباط با دیگران و پردازش تخیلات خود بپردازید.
این کتاب به قلم ترگل شیرعلیان به زبان فارسی ترجمه شده است. انتشارات گوتنبرگ این کتاب را در ۱۶۶ صفحه منتشر و به بازار ارائه داده است.
کتاب چگونه یک مقاله علمی بنویسیم اثر جورج ام هال
اگر نویسندگی را به قصد نوشتن متون و مقالات علمی دنبال میکنید، باید کتابهای مربوط به فوت و فنهای اینچنینی را نیز دنبال کنید. این کتاب برای آن دسته از افرادی تهیه شده است که میخواهند مقالات خود را آماده کنند.
این کتاب به قلم امیرحسین لباسچی به زبان فارسی ترجمه شده است. انتشارات کویر این کتاب را در ۲۳۲ صفحه منتشر و به بازار ارائه داده است.
کتاب برای زندگی بنویس اثر جولیا کامرون
در این کتاب، جولیا کامرون یک برنامهی شش هفتهای را برای پرورش نویسندگی تدارک دیده است. شما میتوانید با مطالعهی این کتاب و طبق برنامهی جولیا کامرون، نخستین پیش نویس اولین نوشتهی خود را حاضر کنید.
این کتاب به قلم زهرا صفرپور به زبان فارسی ترجمه شده است. انتشارات فلسفه این کتاب را در ۲۳۴ صفحه منتشر و به بازار ارائه داده است.
کتاب طرز فکر نویسنده موفق اثر جوانا پن
همانطور که میدانید مهارت نویسندگی از مغز و ذهن نویسنده برخاسته میشود. لذا توجه به فکر و ذهن نویسنده، برای تقویت این مهارت الزامی خواهد بود. در این کتاب شما راهنمای خوبی برای پرورش عادتهای حرفهای، رشد خلاقیت ذهنی، پرهیز از کمالگرایی و دیگر نکات کلیدی در اختیار دارید.
این کتاب به قلم ساسان جعفرنیا و مهدی صفایی خرم به زبان فارسی ترجمه شده است. انتشارات زمان تغییر این کتاب را در ۱۳۶ صفحه منتشر و به بازار ارائه کرده است.
کتاب رمان نویسی در ۹۰ روز اثر آلن وات
این کتاب هم از منابعی است که قول تقویت مهارت نویسندگی را در ۳ ماه به شما میدهد. در این کتاب فرآیندی گام به گام برای تقویت این مهارت چیده شده که بسیاری از خوانندگان خود را به نویسندگان موفق تبدیل کرده است.
این کتاب با قلم پروانه موفقی به زبان فارسی ترجه شده و توسط انتشارات مروارید چاپ و در بازار ارائه شده است. تعداد صفحات این کتاب نیز ۲۳۰ صفحه است.
کتاب امداد! برای نویسندگان نوشتهی روی پیتر کلارک
این کتاب برای بهبود مهارت نویسندگی آن دسته از افرادی است که مهارتهای ابتدایی برای نویسنده بودن را دریافت کردهاند. این کتاب توصیهها و دستورالعملهایی را دارد که از شما یک نویسندهی بهتر میسازد.
مترجم این کتاب مریم کهنسال نودهی و کاوه فولادی نسب بوده و انتشار آن توسط نشر چشمه در ۳۱۴ صفحه انجام شده است.
کتاب حرکت در مه اثر محمد حسن شهسواری
این کتاب پر از مثالهای ملموس ادبیات فارسی است. نویسندهی این کتاب معتقد است که بیشتر نویسندگان، قواعد و تکنیکهای نویسندگی را بلد هستند اما آنها یاد ندارند که چطور مثل یک نویسنده فکر کرده و یا زندگی کنند. استاد محمد حسن شهسواری یکی از اساتید گارنت در مسترکلاس قلم خلاق ۲ بودند.
انتخاب بهترین کتاب آموزش نویسندگی
در این مطلب از پلتفرم گارنت، شماری از بهترین کتابهای آموزش نویسندگی را معرفی کردیم. همانطور که ملاحظه کردید، تنوع بالایی در فهرست این کتابها دیده میشود. این حجم تنوع، در عین حق انتخاب بالا، کار را بسیار سخت میکند. واقعاً کدام کتاب را بخوانیم؟ در این بخش قصد داریم تا راهنمایی مختصری برای انتخاب بهترین گزینه در اختیارتان بگذاریم.
تعیین هدف از نویسندگی
در ابتدا شما باید هدفتان را از نویسندگی معلوم کنید. آیا میخواهید صرف نوشتن یک مقالهی علمی یا پایاننامهی تحصیلات تکمیلی خود، نویسندگی را یاد بگیرید؟ یا اینکه قصد دارید تا به صورت حرفهای در زمینهی نویسندگی محتوا برای وب سایتهای مختلف مشغول به کار شوید؟ در واقع، هر هدفی که داشته باشید، مسیر مجزایی ترسیم میشود.
تعیین تایم لاین برای مطالعهی کتاب
بعد از اینکه هدف خود را تعیین کردید، اکنون وقت آن است تا برنامهی زمانی مناسبی را برای آموزش نویسندگی بچینید. چقدر در روز فرصت مطالعه دارید؟ آیا تا زمان آغاز نویسندگی، فرصتتان محدود است؟ تمام این موارد را مشخص کنید.
کتابهای برتر را برحسب هدف خود فهرست کنید
اکنون از طریق این مطلب و نمونههای مشابه در اینترنت، جستوجو کرده و فهرستی از بهترین کتابها را بنویسید. توجه داشته باشید که هدف کتاب با هدف تعیین شدهی شما مطابقت کامل داشته باشد. بدون شک انتخاب کتاب اصول فیلمنامه نویسی برای کسی که قصد نگارش یک پایان نامه دارد، چندان انتخاب بهینهای نخواهد بود.
جستوجو در فهرست مطالب
در صورت امکان، پیش نمایشی از کتابهای مورد نظر را جستوجو کنید. شما میتوانید از اینترنت و برخی از کتابخانههای حضوری استفاده کنید. فهرست و عناوین کتاب را به دقت بررسی کنید. کتابی که عناوین کاملتر و مفصلتری را دارد، انتخاب کنید.
بهینهسازی فهرست کتابهای برتر
اکنون زمان آن فرا رسیده است تا فهرستی که تهیه کردهاید را یکبار بهدقت نگاه کنید. از میان این فهرست، کتابهایی که حجم آن تناسبی با تایم لاین شما ندارد را خط بزنید. همچنین میتوانید برای حذف کتابها، نظرات خوانندگان قبلی را بررسی نموده و یا از کتابهایی استفاده کنید که فهرست کاملتری دارند. سعی کنید کتابهایی را در این فهرست باقی بگذارید که واقعاً ارزش مطالعه (با توجه به نیازها و اهداف شما) را داشته باشند.
انتخاب کتاب ایدهآل و آغاز مطالعه
در این مرحله، به احتمال زیاد به کتاب ایدهآل خود دست پیدا کردهاید. اگر نه، باید مراحل بالا را آنقدر تکرار کنید تا نهایتا به یک کتاب برسید. کتاب را تهیه کرده و یک برنامهی مطالعاتی منظم بچینید. به خاطر داشته باشید که کتابهای آموزشی، نیاز به تمرین و تکرار فراوان دارند. بنابراین صرف مطالعهی داستانوار آنها کفایت نخواهد کرد.
آموزش نویسندگی با گارنت
اگر به نویسندگی علاقهمند هستید، احتمالا دوست دارید که در جمعهای مربوط به نویسندگی یا انجمنهای ادبی شرکت کنید. علاوه بر مسترکلاسهای نویسندگی پلتفرم گارنت، شما میتوانید در باشگاه کتابخوانی گارنت ثبت نام کنید و از همنشینی با علاقهمندان ادبیات، نهایت استفاده و لذت را ببرید. مطالعه یکی از سریعترین راههای دستیابی به مهارت نویسندگی است. همین حالا فرصت را غنیمت شمارید و در باشگاه کتابخوانی گارنت ثبت نام کنید.