چرا موفق نمی‌شویم؟

چرا موفق نمی‌شویم؟

همه‌ی ما دوست داریم تا انسان‌هایی موفق باشیم. اما با این‌حال، شکست را هم تجربه می‌کنیم. گاه شکست‌های پی در پی ما را به این سؤال وامی‌دارد که پس چرا موفق نمی‌شوم؟ با وجود تعیین هدف و گاه تلاش زیاد برای آن، همیشه موفقیت حتمی نیست. علت این‌جاست که در موفقیت، تنها تلاش شما تأثیر ندارد.

در این مطلب از مجله‌ی استعدادیابی گارنت، به معرفی موانع و دلایلی پرداخته‌ایم که می‌تواند موفقیت شما را تحت تأثیر قرار داده و دور سازد.

چرا موفق نمی‌شوم؟

حتماً شما نیز تجربه کرده‌اید که در برخی از کارها، با وجود فعالیت شدید و تلاش پیوسته، آن‌طور که باید موفق نمی‌شوید! در عدم موفقیت، دلایل زیادی نهفته است. یکی از مهم‌ترین آن‌ها، مسیر شغلی و سبک غیرمناسب است. با خودتان فکر کنید و ببینید در طی روز چه کارهایی را انجام می‌دهید. لیستی تهیه کرده و دانه به دانه‌ی این کارها را بنویسید. اکنون دوباره لیستتان را بخوانید. کارهایی که در آن شاخص هستید را علامت بزنید. چند گزینه از لیستتان تیک می‌خورد؟ آیا در انجام تمام این‌ کارها ماهر و شاخص هستید؟

دلایل عدم موفقیت

از نتیجه نگران نباشید. هیچ فردی در تمام کارهایش ماهر نیست. اما همیشه فعالیتی وجود دارد که شما می‌توانید در آن ماهر بوده و عملکرد بهتری از سایرین داشته باشید. این همان نقطه‌ای است که ما به آن استعدادیابی می‌گوییم. استعدادیابی یعنی شناخت آن فعالیت‌هایی که به شما کمک می‌کند تا بهترین باشید. شناخت استعدادها، برای موفقیت ضروری و مهم است.

آیا استعداد همه چیز است؟

همان‌طور که در بخش قبل اشاره کردیم، دلایل عدم موفقیت و رسیدن به موفقیت، در یک یا دو گزینه خلاصه نمی‌شود. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که استعداد داشتن در یک زمینه، موفقیت صددرصدی و قطعی را به‌دنبال دارد. بلکه باید برقرار بودن دیگر شرایط موفقیت را نیز سنجید.

به عنوان مثال، ممکن است شما استعداد خوبی در یک رشته‌ی ورزشی داشته باشید. اما شرایط مسابقات حرفه‌ای و ارتقای رتبه در آن رشته در کشور و جغرافیای ما فراهم نباشد. بنابراین احتمالاً آن‌طور که باید تلاش‌های شما نتیجه‌بخش نخواهد بود. پس شناخت همه جانبه از مسیر حرفه و شایستگی آن نیز در موفقیت شما سهیم خواهد بود.

دلایل عدم موفقیت چیست؟

فرض را بر این می‌گیریم که شما با خودشناسی، استعدادهایتان را کشف کرده باشید. در یک مقیاس وسیع، افراد زیادی مانند شما خواهند بود. بنابراین شما و دیگران، با داشتن یک هدف مشخص،‌ برای رسیدن به آن تلاش می‌کنید. در پایان راه، چند نفر به موفقیت می‌رسید. به عبارت دیگر، تلاش‌های همه‌ی افراد نتیجه‌بخش نیست.

عواملی که سبب عدم دستیابی به موفقیت می‌شوند را به‌عنوان موانع می‌شناسیم. شناخت موانع، نقش مهمی در ایجاد مسیر هموار و دستیابی به موفقیت خواهد داشت. در این مطلب، قصد داریم تا مهم‌ترین این موانع را به شما معرفی کنیم.

هدف ناملموس

یکی دیگر از موانع موفقیت، عدم هدف‌گذاری یا هدف ناملموس و ناواضح است. زمانی که شما در یک مسیر گام برمی‌دارید، باید هدف خود را به‌طور کامل و واضح مشخص کنید. مثلاً من می‌خواهم درس بخوانم تا مدرک دکتری بگیرم و سپس به عنوان استاد دانشگاه فعالیت کنم. این مسیر مشخص، به من کمک می‌کند تا بدانم چطور باید قدم بردارم.

حال تصور کنید من چنین هدف واضحی را تعیین نکنم. در نیمه‌ی مسیر، نمی‌دانم که ادامه تحصیل تا مقطع دکتری خوب است یا نه؟ وقتی دکتری گرفتم، چه‌کار کنم؟ این ناملموس بودن هدف، مرا به آرزوی استاد شدن، نخواهد رساند.

نکته‌ی مهم دیگر این‌جاست که تعیین واضح هدف، به شما انگیزه می‌دهد. وقتی شما هدفتان را به‌طور واضح ترسیم می‌کنید، یک تصویر و چشم‌انداز از آینده خواهید داشت. پس چنان‌چه به هر دلیلی، دچار یأس و ناامیدی شوید، این تصویر انگیزه‌ی شما را قوی می‌کند.

عدم تمرکز

مانع دیگر در دستیابی به موفقیت، عدم تمرکز کافی است. زندگی ما ابعاد مختلفی دارد. وقتی یک هدف تعیین می‌کنیم، ابعاد دیگر نباید مانع از اجرای برنامه‌های آن شوند. به‌خصوص این‌که برخی کارهای سرگرمی و ساده‌تر، می‌تواند شما را فریب داده و از تمرکز روی هدف اصلی دور کند.

تمرکز بیش‌تر روی هدف جدید و اصلی، سبب می‌شود تا بتوانید موضوعات مرتبط با آن را یاد بگیرید،‌ مدیریت کنید و نهایتاً آن کار را بهتر به انجام برسانید. برای ایجاد و بهبود تمرکز، روش‌هایی وجود دارد که می‌تواند متناسب با هدف و نیاز خود از آن استفاده کنید.

مطالب مرتبط:

رفتارشناسی آدم‌های موفق

ترس

ترس مانع بسیار بزرگی است. ترس می‌تواند محدودیت‌های زیادی را برای شما به‌وجود آورد. این عامل، شما را از حرکت بازداشته و منفعل بودن و ساکن بودن را به دنبال خواهد داشت.

«ترس از موفق نشدن»، «ترس از جواب رد»، «ترس از تجربیات جدید» و غیره از مهم‌ترین اشکال این مانع هستند. در هر صورت، ترس نمی‌گذارد تا مسیر جدید را تجربه کنید. به عبارت دیگر، شما درجا می‌زنید و هرگز تغییری منجر به موفقیت را لمس نخواهید کرد.

کمال‌گرایی

کمال‌گرایی افراطی صفت خوبی نیست. چراکه شما برای دستیابی به سطوح ابتدایی و متوسطه یک مهارت راضی نشده و تلاشی نخواهید کرد. وسواس «عالی بودن»، گاه شما را برای شروع از حرکت باز می‌دارد.

سعی کنید مقدار اندکی کمال طلبی را در وجود خود نهادینه کنید. تاحدی که میل شما برای دستیابی به قله‌های مرتفع موفقیت سیری ناپذیر باشد. اما همیشه در نظر بگیرید که برای رسیدن به اوج، نیز باید از گام‌های کوچک و سطوح مبتدی شروع کنید.

افکار منفی

ذهن شما،‌ نقش پررنگی در رسیدن یا نرسیدن به موفقیت دارداگر شما برای دستیابی به اهداف خود،‌ مقاومت ذهنی داشته باشید، نمی‌توانید موفق شویدگفت‌وگوهای ذهنی شما، یک چهارچوب و محدودیتی را ترسیم خواهند کرد و بی‌آنکه متوجه شوید، در دام آن می‌افتید.

دلایل عدم موفقیت

 

شما باید مراقب این گفت‌وگوها باشید. باید راهی برای کنترل افکار منفی پیدا کنید. به خودتان امید و انگیزه دهید و یادآور شوید که افرادی با محدودیت‌ها و مشکلات بیش‌تر از شما، توانسته‌اند در مسیر هدف، موفق شوندپس چرا شما نتوانید؟هرچقدر افکارتان مثبت‌تر و امیدوارکننده‌تر باشد،‌ موانع مسیر رسیدن به موفقیت، هموارتر خواهند شد.

تنبلی

بعد از تعیین هدف، شما به نیروی اراده و انگیزه‌ی قوی نیاز دارید تا بتوانید به‌سوی هدف خود حرکت کنید. نبود این نیروی محرکه، به‌عنوان تنبلی شناخته می‌شود. تنبلی به شما اجازه نمی‌دهد تا تلاش کنید.

برای مقابله با این مانع، باید انگیزه‌ی خود را تقویت کنید. سپس به شناسایی تمام عواملی که سبب تنبلی شما می‌شوند، بپردازید. خواب کم یا زیاد، فعالیت جسمانی بیش از حد،‌ انگیزه‌ی ناکافی، تفریحات بیش از اندازه و غیره را از برنامه‌ی خود حذف و به تعدیل برسانید.

شکایت

خیلی از ما، موفقیت را به عوامل دیگر مرتبط می‌دانیم. گرچه چندان هم نامربوط نیست! مثلاً موفقیت فلان شخص را به‌خاطر داشتن شانس می‌دانیم. بهتر است این شکایت‌ها را کنار بگذارید. چراکه همین طرز تفکر، شما را از حرکت بازمی‌دارد و مانع موفقیت خواهد بود.

اگر توجه کنید، افراد موفق تمام تمرکز را روی خود و تلاششان معطوف می‌کنند. آن‌های به‌جای پرسیدن «چرا فلانی؟» به پرسش‌هایی مثل «چگونه من…» فکر می‌کنند. تلاش کنید تا تمرکز خود را بر روی خودتان، هدفتان، مسیر رسیدن به هدف و دیگر مسائل مرتبط با خود معطوف کنید. به عبارت دیگر انرژی خود را برای فکر کردن به دیگران و شکایت از مشکلات،‌ هدر ندهید.

خیلی ساده بخواهیم بگوییم، موفقیت شما از زمانی آغاز می‌شود که شکایت کردن را کنار بگذارید. سعی کنید به همه‌چیز دید مثبتی داشته و این‌طور فکر کنید که با تلاش و همت بیش‌تر، به موفقیت خواهید رسید. فراموش نکنید که شکایت کردن، هیچ بهره و سودی را برای شما ندارد.

ناشکیبایی

هر کاری نیاز به برهه‌ی زمانی معین دارد. طبیعتاً کارهای دشوارتر بیش‌تر زمان‌بر هستند. عدم صبر شما سبب می‌شود تا نیمه‌های راه، از حرکت بایستید. پس صبور باشید و بدانید که در بازه‌ی زمانی مطلوب، به نتیجه می‌رسید.

تصور کنید قصد یادگیری یک ساز را داشته باشید. برای نوازنده شدن، شما نیاز به استمرار تمارین و صبوری خواهید داشت. نبودِ این عوامل، جلوی پیشرفت و رشد شما را می‌گیرد. هیچ نوازنده‌ای با یک ماه تمرین، مهارت پیدا نکرده است. شما باید سال‌ها صبوری کنید!

نکته‌ی قابل توجه این‌جاست که این بازه‌ی زمانی زیاد، می‌تواند انگیزه و تلاش شما را دستخوش تغییر کند. به همین دلیل است که از تعداد افرادی که یک هدف واحد را تعیین کرده‌اند، عده‌ی زیادی از حرکت بازایستاده و نیمه‌های راه متوقف خواهند شد.

عدم اعتماد به نفس

عامل دیگری که شما را از موفقیت بازمی‌دارد، عدم اعتماد به نفس کافی است. وقتی خودتان را قبول ندارید، چطور می‌خواهید موفق شوید؟! از تلاش‌ها و موفقیت‌های کوچکتان قدردانی کنید. به خودتان بقبولانید که شما برای این کار مفید و مناسب هستید.

در این زمینه، ممکن است حرف‌های دیگران به شما آسیب زده یا انگیزه بدهد. مراقب اطرافیان خود باشید و در نظر بگیرید که هرکس دیدگاه متفاوتی دارد. با خودتان روراست باشید و حواستان باشد که هیچ‌کس به اندازه‌ی خودتان، شما را نمی‌شناسد.

راحت‌طلبی

راحت ‌طلب بودن چیز متفاوتی از تنبلی است. اگر شما تلاش‌گر هستید اما حاضر نیستید از منطقه‌ی امن خود بیرون آیید، شما یک راحت‌طلب محسوب می‌شود. گاه این کاملاً طبیعی است که بخواهید ریسک‌پذیر نباشید اما اگر برای مدت طولانی چنین چیزی را تجربه کنید، رشد کردن و رسیدن به موفقیت نیز مقدور نیست.

بهتر است یک تصویر از رویا و هدف خود داشته باشید. هر موقع که به فکر راحت طلبی افتاید، تصویر را نگاه کنید. به خودتان یادآوری کنید که به‌دست آوردن چیزهای خوب و موفقیت، تصادفی نبوده و به تلاش زیاد شما نیاز خواهد داشت.

عدم مدیریت زمان

شما برای تلاش در مسیر دستیابی به موفقیت،‌ به برنامه ریزی زمانی نیاز پیدا می‌کنید. مدیریت زمان در این مواقع به‌ شما کمک می‌کند تا میزان مؤثر بودن تلاش‌های خود را ارزیابی کنید.

مقالات متعددی در رابطه با مدیریت زمان و برنامه ریزی زمانی اصولی وجود دارد. این مطالب را مطالعه کنید. سعی کنید به زمان‌بندی کارهایتان اهمیت دهید و توجه داشته باشید که این برنامه ریزی، تأثیر بسزایی در موفقیت شما خواهد داشت.

هوشمندسازی تلاش

همیشه سخت کار کردن جوابگو نیست. شما باید یاد بگیرید تا با کم‌ترین میزان تلاش، نتیجه‌ی دلخواه را کسب کنید. این کار مستلزم آن است تا هوش خود را به کار بگیرید. کمی فکر کنید و راه حل ساده‌تر و مناسب‌تر را برای این منظور انتخاب کنید.

به عنوان مثال، دو دانش آموز را در نظر بگیرید. یکی با مطالعه‌ی یک ساعته و استفاده از تکنیک‌های اصولی مطالعاتی و دانش آموز دیگر با مطالعه‌ی ۳ ساعته و بدون رعایت هیچ اصلی درس خود را می‌خوانند. با توجه به عدم به کارگیری اصول صحیح مطالعاتی، هیچ تضمینی برای دریافت نتیجه‌ی خوب از سوی دانش آموزی که سه ساعت مطالعاتی داشته، وجود نخواهد داشت.

عدم شناخت استعداد

عدم شناخت استعدادها، به معنای عدم خودشناسی است. شما باید توانمندی‌ها و مهارت‌های ذاتی خود را بشناسید. این عامل هم برای هدف‌گذاری اولیه و هم برای تعیین مسیر دستیابی به موفقیت اهمیت دارد.

دلایل عدم موفقیت

راه دستیابی به موفقیت در گارنت

گرچه در زندگی روزمره، بارها و بارها عنوان «استعداد» را به‌کار می‌بریم اما استعدادشناسی، کار آسانی نیست. استعداد شغلی، استعداد تحصیلی، استعداد فنی و غیره برخی از اشکال استعدادهای شما هستند که باید شناخته شوند. برای شناسایی این مهارت‌ها، شما نیاز به مشاورین و انجام آزمون‌های ویژه‌ی استعدادیابی خواهید داشت.

گارنت یکی از برترین پلتفرم‌های آموزشی و توسعه‌فردی است که در زمینه موفقیت نیز خدمت‌رسانی می‌کند. خدمات مشاوره تخصصی گارنت با توجه به تخصص و تجربه‌ی بالای خود در این زمینه، شما را یاری خواهد کرد تا مهارت‌های خود را بهتر شناخته و مسیر شغلی و حرفه‌ای متناسب و هم‌سو با این مهارت‌ها انتخاب نمایید تا از چشیدن طعم دل‌پذیر موفقیت، بی‌بهره نمانید.

رویدادهای جسارت زیستن گارنت نیز که به صورت دوره‌ای در این پلتفرم برگزار می‌شوند، راه دستیابی به موفقیت شخصی هستند. در هر رویداد با دعوت از مهمانان موفق در زمینه‌های مختلف، مسیر آن را بررسی خواهیم کرد.

برچسب ها: